Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Vegi's Th. S. Kuhn, Les relacions entre la història i la filosofia de la ciència, en La tensió essencial. Estudis selectes sobre la tradició i el canvi en l'àmbit de la ciència, FCE, Mèxic 1983, p. 27-45. Vegi's sobre això el segŘent comentari de John Losee:
 
 

Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

John Losee: història de la ciència i filosofia de la ciència

La filosofia de la ciència (FC) i la història de la ciència (HC) són interpretacions de segon ordre que comparteixen un objecte d'estudi de primer ordre. Si no hi hagués pràctica científica no hi hauria FC ni HC. No obstant això, considero incontrovertible que algunes activitats humanes compten com pràctiques científiques. FC i HC són interpretacions d'aquestes pràctiques, i hi ha diversos modes possibles en què poden relacionar-se entre si.

Una possibilitat és que FC i HC siguin interpretacions mútuament excloents de la ciència. Des d'aquest punt de vista, FC i HC comparteixen un objecte d'estudi de primer ordre, però la pràctica de la FC exclou les consideracions històriques i la pràctica de la HC exclou les consideracions filosòfiques.

Una segona possibilitat és que una d'aquestes disciplines depengui de l'altra. La FC pot dependre de la HC, o viceversa, ja en un sentit fort, ja en un sentit feble. En el sentit fort, no pot haver-hi FC sense investigació històrica (o viceversa). En el sentit feble, hi ha almenys alguns aspectes de la FC que necessiten la investigació històrica (o viceversa).

Una tercera possibilitat és que les dues disciplines siguin interdependents, de manera que la pràctica de la FC necessiti la històrica i la pràctica de la HC necessiti de l'anàlisi filosòfica, fort o feble, dalt esmentats.

Una quarta possibilitat és que hi ha de ‘facto' un solapamiento de les disciplines. Podria succeir que, sense que cap d'elles depengués de l'altra, algunes de les conclusions aconseguides en la FC i en la HC coincidissin.

Finalment, la FC pot estar subsumida en la HC. Des d'aquest punt de vista, la FC, el mateix que la història de la botànica i la història de la física, seria part de la HC. La FC seria aquella part de la HC en la que es desenvolupen narracions que reconstrueixen les pràctiques d'avaluació dels científics. Una FC subsumida en la HC no tindria per si mateixa cap metodologia distintiva. Abans bé, les seves normes metodològiques serien les apropiades per a la HC. [...]

En un assaig publicat el 1977, Thomas Kuhn va plantejar la possibilitat que FC i HC siguin disciplines mútuament excloents. Va suggerir que FC i HC poden relacionar-se entre si com a perspectives gestálticas d'una figura visualment ambigua. Quan un historiador i un filòsof s'enfronten a un mateix episodi, un d'ells veu un «ànec» on l'altre veu un «conill». Un investigador donat pot adoptar successivament les dues perspectives, però «per més que un miri i s'esforci, no veurà un ànec-conill». El filòsof de la ciència pot dir-li a l'historiador de la ciència: «el “ànec” que vostè ha escrit pot versi també com un “conill”». Però el filòsof de la ciència practica el seu ofici només quan posa entre parèntesis els interessos distintivament històrics, i viceversa.

__________________________________________________

Filosofia de la ciència i investigació històrica, Alianza, Madrid 1989, p. 17-19.

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.