Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Testament, Antic i Nou FIL. REL.

Col·lecció de llibres, que constitueixen la Sagrada Escriptura, o BÝblia hebrea i la Bíblia cristiana, segons la determinació del canon dels llibres sagrats. L'Antic Testament (B"8"4V *4"2Z60, palaiá diathéke, antiga aliança), comprèn històricament el període de temps que transcorre des del pacte, o aliança, de Yahvéh amb Abraham, fins al naixement de Jesucrist, i està format pels llibres històrics, és a dir, llibres de la Torá, o llei d'Israel (Pentateuc), profètics (Josuè, Jutges, Samuel i Reis), hagiògrafs (Rut, Ester, Esdras-Nehemías, Cròniques) i deuterocan˛nics, només reconeguts pel cànon cristià (Tobies, Judit, Ester 10,4-6 i Macabeus); els llibres sapiencials (Job, Salms, Proverbis, Eclesiastès, Cantar dels cantars, Saviesa i Eclesiàstic), i els llibres profètics (veure gràfic). Contenen aquests llibres el que es considera la revelaciˇ de Déu, Yahvéh, a Israel i la resposta d'aquest poble, considerat triat, als designis divins de salvació.

El Nou Testament (6"4<Z *4"2Z60, kainé diathéke), expressió que significa «nova aliança», és la Bíblia pròpiament cristiana, que conté la part de la història de la salvació que correspon a la vida, mort i resurrecció de Jesús i al testimoni de fe dels apòstols i primers deixebles. Comprèn 27 escrits admesos com canònics: els quatre evangelis de Maties, Marc, Lluc i Joan, i les cartes o epístoles de Pau, Santiago, Pere, Joan i Judes, junt amb els Fets dels apòstols i l'Apocalipsi o revelació (veure gràfic).

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.