Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

altruisme GEN.

(del llatí alter, l’altre) Terme introduït per Auguste Comte (altruisme) per expressar en què havia de fundar-se la moral del positivisme o la moral de la nova societat, que descansava preferentment sobre les emocions. Significa preocupar-se del benestar dels altres més que del d’un mateix, i s’interpreta, per tant, com generositat duta a terme per motius purament racionals. La conducta oposada és l’egoisme i l’individualisme.
En els estudis actuals, no es suposa que sigui exclusiu de l’home i així, la sociobiologia li atribueix, igual que a l’egoisme, un fonament genètic, existent també en els animals, mentre que les teories psicosocials relacionen l’altruisme amb l’anomenada «assumpció de rols», la socialització o la reciprocitat.

 


El contingut d'aquesta web ha estat creat per Jordi Cortés Morató i Antoni Martínez Riu.  El disseny i realització de la web, així com la traducció al català dels continguts ha estat realitzat per Jordi Cortés.