Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Pomponazzi, Pietro (1562-1625) HIST.

També anomenat Peretto Mantovano, per haver nascut a Màntua, filòsof renaixentista de tendència aristotèlica i opinions molt controvertides, que pertany a la coneguda com a escola de Pàdua, i que primer va ensenyar a Pàdua i després a Ferrara i Bolonya, on va morir. A la seva obra Sobre la immortalitat de l’ànima (1516), sosté que el ànima és la forma del cos físic orgànic, per la qual cosa, malgrat «oldre a immaterialitat», i ser intermèdia entre el material i allò immaterial, per dignitat, pereix amb ell. L’absència d’immortalitat en l’home no és cap obstacle per a la fonamentació d’una ètica, perquè la virtut es basta a si mateixa per ser compresa, i la vertadera qüestió en aquests afers no és la immortalitat, sinó la llibertat humana. De la llibertat humana s’ocupa a la seva obra més extensa, De fato [Sobre el destí] (cap a 1520), on tracta del destí, la llibertat i la predestinació; en ella té molt en compte les opinions dels estoics.

En plena conseqüència amb el seu aristotelisme, entén la natura des d’una perspectiva naturalista i critica la intervenció de forces no naturals, com les que dóna per suposades la astrologia, en el succeir de les coses naturals, tema de què s’ocupa a la seva obra De Naturalium effectuum causis sive d’incantationibus [Sobre les causes de successos naturals, o sobre els encantaments] (ca.1520). Les seves obres van obtenir gran difusió, fins que la nova manera d’entendre la natura de la ciència moderna va disminuir l’interès per Aristòtil, de qui d’altra banda ell deia que, si calia elegir entre Aristòtil i l’experiència, elegia l’experiència.


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.