Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

teisme FIL. REL.

(del grec 2,`H, theós, Déu, i el sufix -isme) Doctrina que sosté l’existència d’un Déu personal, únic, transcendent al món i creador d’aquest. A diferència del deisme, el teisme defensa que és possible conèixer tant l’existència de Déu com la seva natura i atributs. La reflexió teista es recolza en una teologia natural, o teologia filosòfica, que en la definició de Kant és el coneixement de Déu a partir de la raó i recorrent a l’analogia (veure cita).

Un dels problemes filosòfics del teisme és la dificultat o impossibilitat de trobar arguments raonables de l’existència de Déu. A banda de les clàssiques i conegudes cinc vies tomistes, no falten autors que consideren «racionalment acceptables» o «gaire probable» versions modernes de l’argument ontològic (A. Plantinga), de l’argument cosmològic, o de la contingència del món (WK Craig) i de l’argument teleològic, o argument del designi (R. Swinburne). Com a contrapartida, també l’argument del mal -si el mal existeix, Déu no existeix- té noves i desafiadors versions.

Filòsofs analítics, com Kai Nielsen, M. Durrant, o Anthony Flew i altres, critiquen aquest concepte basant-se en la incoherència, incompatibilitat o contradicció dels predicats que envolten la noció mateixa de Déu. N’hi ha, en canvi, que sostenen no sols la racionalitat del concepte, sinó fins i tot la racionalitat de creure en l’existència de Déu sense arguments suficients (veure cita).

L’ateisme, per altra part, és la posició que nega l’existència de Déu.


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.