Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

acte GEN.

(del llatí, actum, d'agere, obrar, actuar; en grec, ¥nXD(,4", enérgeia, activitat, força) En general, l’acció humana, que se suposa, per definició, conscient i voluntària. Diem, així, «acte moral» o «acció moral». En aquest sentit, la filosofia de l’acció tracta de l’acció intencional, explicació de l' acció, raons/causes, i enllaça amb els aspectes metafísics relacionats (llibertat i determinisme),

En un segon sentit, més precís en l’àmbit filosòfic, procedent de la tradició filosòfica aristotèlica, un dels dos conceptes, del binomi acte i potència, que Aristòtil explica el canvi en el món físic. Si «potència és la possibilitat de ser quelcom», «acte» és la realitat de ser-ho. Enfront de la potència, l’acte es caracteritza per la existència i la determinació (conjunt de propietats definibles). La idea global que Aristòtil té de la natura és que es tracta d’un conjunt de coses que han arribat a ser, o de potències actualitzades. Aristòtil també utilitza, per a acte, el terme entelèquia (¥nJ,8XP,4"), perfeccionament, amb el sentit d’allò que té en si mateix el principi de la seva perfecció, amb la qual cosa assenyala que l’acte és principi de la perfecció o perfecta realització d’una cosa.

Veure l’enllaç següent: http://www.geocities.com/asarsanedas/accio.htm

 

 

 

 

 

 

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.