Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

cosmologia newtoniana HIST.

NewtonLa síntesi del sistema del món, formulada per Isaac Newton en els seus Principis matemàtics de filosofia natural (1687), on, en els llibres I i II, exposa la nova mecànica, i les seves noves lleis del moviment i, en el llibre III, la força de l’atracció universal dels cossos en raó directa de la seva massa i en raó inversa del quadrat de la seva distància. L’univers es regeix uniformement en tots els seus punts per les mateixes lleis: un cos cau sobre la Terra per la mateixa raó que un planeta cau sobre el Sol, i per a qualsevol punt d’aquest univers, que concep com un espai infinit euclidià, que identifica amb el sensorium Dei, actuen les mateixes forces d’inèrcia i gravetat. La gravetat és una relació entre fenòmens, la natura de la qual ignora; sobre això afirma hypotheses nàs fingo.

La mecànica newtoniana va eliminar de l’univers els vòrtixs de la cosmologia de Descartes, però va accentuar encara més el mecanicisme cartesià. El món és una màquina posada en funcionament per Déu i sostinguda amb la seva presència.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.