Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

fe GEN.

(del llatí fides, fe, confiança; en grec B\FJ4H, pístis) En general, creença en la veritat de determinats enunciats, sense proves suficients que la converteixin en una creença racional o en saber. Perquè es creu? Generalment es creu per motius de confiança o submissió a algú a qui es concedeix autoritat, per sentiment, per alguna classe de intuïció, és a dir, per raons que no aconsegueixen el nivell de coneixement intersubjectiu.

Normalment, el terme s’aplica al context religiós i sobrenatural cristià, on fe suposa adhesió de la persona a la revelació divina.

 
Des d’una perspectiva diferent Karl Jaspers parla de la «fe filosòfica» (veure referència), expressió amb què, a banda del misticisme propi del seu existencialisme creient, sembla indicar la confiança que el filòsof, igual que tot home de ciència, ha de dipositar inicialment en la raó i en la possibilitat del coneixement.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.