Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

fisicalisme GEN.

En general, la tendència a afirmar que tot s'explica mitjançant processos físics (no biològics o psicològics), o a establir una identitat entre el que és psíquic i el que és físic («fisicisme»; veure text), o a suposar que la ciència física és el model de coneixement al qual ha d'ajustar-se qualsevol saber.

EPIST. En concret, teoria sostinguda per membres del Cercle de Viena, sobretot Neurath i Carnap, segons la qual el llenguatge bàsic de la física era l'únic apropiat com a llenguatge d'una ciència unificada, per la qual cosa tots els enunciats de les ciències, i en especial els de la psicologia, haurien de redactar-se com a enunciats de la física. Aquest llenguatge tindria les característiques de ser:
1) intersensual, és a dir, que hauria de ser el producte de l'observació de diversos sentits;
2) intersubjectiu, és a dir, que significaria el mateix per a qualsevol persona que adoptés els mateixos signes i regles; i
3) universal, a saber, que mitjà seu hauria de ser possible expressar qualsevol enunciat (ja fos de les ciències de la natura o de les humanes, i tant si es tractava d'enunciats protocol·laris com d'hipòtesi científiques més elevades).
Els enunciats pertanyents al món psíquic i de les vivències personals oferien especial dificultat a l'hora de ser traduïts a aquest llenguatge fisicalista (veure text).

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.