Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Jacobi, Friedrich Heinrich (1743-1819) HIST. `jacobi.wav', `play"]

Fil˛sof romÓntic alemany, nascut a Düsseldorff, escriptor de novel·les com Allwill (1775-1776) i Woldemar (1777), president de l'Acadèmia de Munic, va patrocinar una filosofia del sentiment. No va tenir formació acadèmica filosòfica i es va dedicar a activitats comercials i polítiques fins a 1785, data en què inicia la seva activitat filosòfica publicant Sobre la doctrina de Spinoza (correspondència seva amb Mendelssohn), però va exercir, no obstant això, una notable influència en el desenvolupament del kantisme.

El seu antiracionalisme el va conduir a oposar-se tant a Spinoza com a Kant i, amb ell, a l'idealisme alemany. Sobre el primer sosté que el racionalisme porta a l'spinozisme i aquest a l'ateisme, perquè confon a Déu amb la natura; porta també al fatalisme, perquè l'argumentació spinozista es funda en l'ordre necessari de la racionalitat matemàtica.

Contra Kant argumenta que la filosofia crítica kantiana no és una altra cosa que un subjectivisme idealista i que, sense la possibilitat de conèixer les coses en si, no hi ha objectivitat possible.

Oposant-se a ambdues postures, que neguen d'una banda (Spinoza) a Déu i la llibertat humana i per l'altre (Kant) la possibilitat de conèixer les coses en si, però que afirmen, alhora, la necessitat contradictòria d'admetre la seva existència, proposa la seva postura antiintel·lectualista i objectivista d'admetre, només per la certesa immediata que dóna la fe, entesa com intuïció i sentiment, l'existŔncia de les coses en si: entre aquestes, l'existència de Déu, la llibertat humana, i tot el conjunt de veritats teòriques i pràctiques necessàries per a la ciència i la moral.

Diverses obres de Jacobi van iniciar i van alimentar la controvèrsia sorgida per aquell temps a Alemanya, la denominada Pantheismusstreit: l'esmentada Sobre la doctrina de Spinoza i les seves Cartes a Fichte (1801), entre d'altres; en el diàleg David Hume i la fe o idealisme i realisme (1787), estén la seva crítica antirracionalista al kantisme.


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.