Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Alexandria, escola d' HIST.

Expressió ambigua que tant pot designar els diferents corrents i escoles de pensament que van florir a Alexandria, com, de manera més restringida, les escoles neoplatòniques. En un tercer sentit, es refereix també al Didaskeleion, o escola teològica cristiana d'orientació platonitzant, fundada al segle II per Panten i els màxims representants del qual van ser Climent d'Alexandria i Orígenes. L'esmentada escola va decaure a la fi del segle IV.

Quant a les escoles neoplatòniques d'Alexandria, cal distingir-ne dues d'elles que es van desenvolupar en èpoques diferents. La primera, que va tenir el seu màxim apogeu durant el segle III, va ser fundada cap a l'any 200 d.C per Ammoni Saccas, i representa l'inici de la tradició neoplatònica. La segona representa el corrent platònic que es va desenvolupar des del s.IV fins al s.VII. Entre els seus representants principals han de destacar-se, entre altres, Hipatia, Sinesi de Cirene, Hierocles d'Alexandria, Hermies, Joan Filopon, Esteve d'Alexandria, Alexandre de Licópolis, Olimpiodor i Nemesi. A diferència del corrent neoplatònic fundat per Procle i conegut com escola d'Atenes, va admetre idees cristianes encara que, com aquella, es va dedicar preferentment a comentaris neoplatònics dels textos d'Aristòtil.

Si es pren en el sentit més ampli, a més de les anterior escoles ha d'afegir-se el conjunt dels pensadors científics, com Aristarc, Hiparc, Eratòstenes, etc. i filòsofs jueus com Filó d'Alexandria, que van exercir a Alexandria. La conquesta per part dels àrabs de la ciutat d'Alexandria l'any 641 va acabar amb aquestes escoles.

Veure hel·lenisme i ciència hel·lenística.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.