Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

acomodació PSICOL.

Un dels dos mecanismes fonamentals, junt amb l'assimilació, amb els que Piaget descriu el procés d'adquisició de la intel·ligència en el nen. L'acomodació consisteix en la modificació que l'objecte causa en les estructures de coneixement del subjecte. El resultat d'una acomodació és la variació de l'esquema.
 
 
Text d'exemple

Imaginem un nen de dos anys que juga al terra amb les seves joguines. Disposa de maons de diversa formes, un osset, una pilota de goma vermella i un tren de fusta massissa. El nen tocarÓ, masegarÓ, succionarÓ, copejarÓ, llenšarÓ i escrutarÓ totes les joguines citades. En el curs dels esmentats experiments haurÓ constru´t representacions sensoriomotrius a la seva ment de tals objectes en virtut de les accions realitzades amb ells. S'introdueix llavors una nova joguina, una pilota vermella de drap. Immediatament comenšarÓ a adaptar-se a les propietats de la pilota de drap, jugant amb ella de la mateixa manera que ho ha fet amb la resta de joguines. AdaptarÓ aquest nou objecte en el model mental que ja s'ha creat de la pilota. TÚ el mateix color i forma que l'altra pilota, i igualment roda. AixÝ doncs, assimila la nova a la vella. Al mateix temps, descobrirÓ que no bˇta de la mateixa forma que ho fa la pilota de goma vermella, que tÚ la suavitat i la temperatura de l'osset i que no fa el mateix soroll quan la tira. Per consegŘent, necessitarÓ ajustar el seu model mental de la pilota per incorporar la de drap. AcomodarÓ la seva idea de la pilota mitjanšant una modificaciˇ que inclogui la mateixa suavitat de l'osset, per˛ la forma i el color de la pilota de goma. AixÝ Ús com acomoda la vella a la nova.

___________________________________________________________

PG Richmond, Introducciˇ a Piaget, Fonaments, Madrid 1974, p. 103.

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.