Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

llenguatge objecte EPIST.

Aquell llenguatge del que es parla mitjançant un metallenguatge. El llenguatge objecte només és esmentat pel metallenguatge, no usat. Els llenguatges formals són llenguatges objecte; el llenguatge en què es parla d'ells és un metallenguatge.

Si en una classe d'anglès la professora diu «en anglès, blanc es diu "white"», el terme anglès "white" forma part del llenguatge objecte, mentre que la explicació en català forma part del metallenguatge.

Tot llenguatge té un objecte al qual s'adreça o refereix: és el "llenguatge objecte". Tot llenguatge que tingui per objecte un llenguatge és un metallenguatge, que, al seu torn pot ser llenguatge objecte d'un altre metallenguatge d'ordre superior i així successivament. La teoria dels nivells de llenguatge va ser establerta per B. Russell qui, la va elaborar en la seva teoria de tipus per tal de resoldre les paradoxes lògiques. Segons aquesta teoria, cada llenguatge té una estructura pròpia respecte de la qual res es pot enunciar en el propi llenguatge, però hi pot haver un altre llenguatge que tracti l'estructura del primer llenguatge, sense que hi hagi límit en aquesta jerarquia de llenguatges.

 

Veure ús i esment.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.