Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

demarcació, problema de la EPIST.

És l'intent neopositivista dels components del Cercle de Viena d'establir un criteri amb el que es pogués distingir la ciència del que no és ciència o pseudociència o, dit d'una altra manera, Ús el criteri que hauria de permetre distingir o demarcar entre el coneixement cientÝfic o coneixement fonamentat, per una part, i el fals coneixement, per una altra part.

Aquest criteri, segons els membres de l'esmentat Cercle de Viena, passava pel significat o sentit dels enunciats, que al seu torn depenia de la possibilitat de verificació: un enunciat té sentit -deien- si i només si és verificable per la experiència. i, per tant, en darrera instÓncia la verificabilitat depŔn de la inducció. Aquest criteri deixava fora de l'àmbit del sentit tot enunciat no verificable, de manera que els enunciats de la metafísica havien de considerar-se com a exemples d'enunciats sense sentit.

Karl PopperPopper, estava convençut de que aquest criteri de demarcació privava de sentit tant a la filosofia com a la mateixa ciència, perquè, d'una banda tampoc els enunciats científics són sempre observables i experimentables i, per l'altre, la inducció, fonament de la verificació, no és lògicament justificable de cap manera. Per aix˛, en comptes de la verificabilitat va proposar la falsabilitat com a criteri adequat per distingir la ciència de la pseudociència: un enunciat és científic si pot ser contrastat per l'experiència de manera que pugui ser refutat, i no ho és en cas contrari.
 
La línia de demarcació que estableix Popper separa només els enunciats científics de què no ho són, però no els enunciats amb sentit de què manquen d'ell. La metafísica no és ciència, però no per això està mancada de sentit; alguns dels seus problemes i supòsits han passat amb el temps a ser científics o han precedit a plantejaments científics (veure text).

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.