Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

inducció completa LÒG.

S'anomena així al procés mental (de generalització) en el qual s'obté un enunciat general resultant de l'observació de tots els casos particulars compresos per l'enunciat. En realitat no suposa cap inferència o raonament, sinó que més aviat es tracta d'una descripció generalitzada. Així, doncs, encara que es sol classificar com una classe d'inducció o de raonament inductiu, en sentit estricte no ho és pròpiament
 
Suposem el cas següent: en una classe de primer curs de biologia de la universitat X hi ha cent alumnes matriculats. Observem el primer alumne i veiem que té menys de 22 anys; observem el segon i veiem que té menys de 22 anys..., finalment observem el darrer i observem que té menys de 22 anys. Llavors podem dir "Tots els alumnes de primer curs de biologia de la universitat X tenen menys de 22 anys". Evidentment això no equival a dir que "tots els alumnes de primer curs de biologia (de qualsevol universitat) tenen menys de 22 anys". En el primer cas s'ha pogut fer una inducció completa perquè es tracta d'un conjunt finit (i petit). Aquest és el problema de la inducció completa, a saber, que a diferència de la inducció incompleta, solament és aplicable a conjunts tancats. L'avantatge és que proporciona certesa i plena validesa formal, però en realitat no amplia el coneixement. Un cop examinada la llista la conclusió no aporta res de nou. En canvi la inducció incompleta (que és realment un procés d'inducció i generalment el més habitual), no té la validesa formal que té la inducció completa, ja que  no hi ha cap llei lògica que permeti el pas de "molts" a "tots".
 
Veure inducció.
 
Termes relacionats:

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.