Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

concepció del món EPIST.

Sinònim, en la pràctica, de Weltanschauung, visió del món, cosmovisió i imatge del món, termes que expressen una «visió» global del conjunt de l'univers amb què els humans intentem captar el sentit que aquest té per a l'home, no merament des d'una perspectiva teòrica, sinó també vital, amb l'objectiu tàcit o explícit que li serveixi com marc orientatiu de la seva acció pràctica. Els elements constitutius d'aquesta visió són no sols idees, sinó també i sobretot creences, judicis de valor, actituds vitals i sentiments. L'expressió alemanya Weltanschauung, l'han usat ja autors com Kant, Schleiermacher i Dilthey (veure text), sobretot, en l'història de la filosofia, però ha estat la sociologia, en especial per obra de Max Weber, la que ha donat al terme el significat de «sistema de creences» propi d'un grup social, noció que equival a la de ideologia.

Les concepcions del món plantegen a la filosofia l'avaluació dels aspectes de les creences i actituds vitals, sobretot, que no són justificables racionalment, ja que el seu nucli és, en definitiva, una fe irracional. Per això es diu que no hi ha concepcions científiques del món, però sí que pot haver-hi una ciència de les concepcions del món.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.