Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

verificació EPIST.

(del llatí verificare, presentar com vertader) És la comprovació de la veritat d'una hipòtesi científica empírica. En un sentit ampli, consisteix en el procés de buscar proves que recolzin la veritat d'una hipòtesi. En el mètode hipoteticodeductiu, i en sentit més restringit, és el procés de confirmaciˇ d'una hipòtesi o d'una conseqüència lògica deduïda d'ella, amb la intenció de determinar la veritat d'aquesta.

Només recorrent a l'experiència és possible verificar hipòtesis empíriques. Ha de diferenciar-se de la contrastaciˇ, que és el procés hipoteticodeductiu que acaba en confirmaciˇ (verificació) o refutaciˇ. La verificació és a la confirmació com la falsació és a la refutació; a verificabilitat s'oposa refutabilitat. En sentit ampli -i molt usualment- es diu que «verifiquem» una hipòtesi quan busquem proves empíriques de la seva veritat o falsedat.

En les ciŔncies formals, la matemàtica i la lògica, no hi ha verificació, sinó demostraciˇ, ja que els seus enunciats no són sintètics, sinó analítics (veure text 1 i text 2).

Enfront de la verificació d'hipòtesi com a mètode d'investigació científica, Popper proposa la falsació.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.