Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

enunciats protocol·laris EPIST.

(del grec protokollon, de BDäJ@H, protos, primer, i 6@88·T, kollao, enganxar: en terminologia legal, primer document enganxat junt amb altres, que identificava el contingut o tema dels altres). Concepte ideat per R. Carnap, equivalent al d'enunciat observacional, i al de proposició atòmica, per designar, seguint la imatge que suscitava l'origen del nom, a aquell enunciat amb què es descriu una observació bàsica sobre la qual es funda una hipòtesi.

Per exemple: «aquí, ara, blau». Havien de ser els fonaments de l'experiència intersubjectiva. Neurath els descriu com a registres d'una observació feta en laboratori (veure exemple). Carnap deia que havien de formular-se en un llenguatge «fenomènic», «primer», o «vivencial». Popper els denomina «clàusules protocol·làries» i exigeix que elles siguin també contrastables, ja que no poden admetre's enunciats últims en la ciència.

Veure enunciats bàsics.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.