Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

designació EPIST.

Part del significat d'un terme, que es refereix al conjunt d'atributs, propietats o característiques (definitòries)que ha de posseir un objecte o una classe d'objectes perquè pugui aplicar-se'ls una paraula determinada. La designació és també el criteri amb el qual s'usa una paraula. Junt amb la denotació, constitueix un dels diversos parells semàntics, com intensió/extensió (Carnap), sentit/referència (Frege), i també denotació/connotació (J.S. Mill) i comprensió/extensió, que constitueixen el total del significat d'un terme, sent la denotació un concepte semblant al d'intensió, comprensió i sentit.

Tenint present que «tot terme té designat però no tot terme té denotat», o que «tot terme té sentit, però no tot terme té referència», pot dir-se que la designació és la funció de significat de més gran importància i la que permet parlar amb sentit de termes sense referència. No hi ha unicorns, però qui conegui la seva designació sabrà quines característiques tindria un animal que ho fos en algun món possible. Els problemes filosòfics que aquesta noció suscita no són d'ordre ontològic, sinó d'equivalència de sentit que pot haver-hi entre dos termes o dues oracions. La designació o intensió d'un terme és el seu concepte corresponent.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.