Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

filosofia de l’acció

GEN. Estudi de l’acció humana  o activitat empresa per un subjecte humà amb mires a un fi.
 
Veure "acció"
 
HIST. Filosofia de tendència espiritualista i inspiració romàntica, que considera que la acció és el nucli de la vida humana i, per això, el tema propi i adequat de la filosofia. Per mitjà de l’acció expressa l’ home el fons del seu ser.
Els seus principals representants són John Henry Newman (1801-1890), Léon Ollé-Laprune (1830-1899), Lucien Laberthonnière (1860-1932) i Maurice Blondel (1861-1949), autor de l’obra L’acció. Assaig d’una crítica de la vida i d’una ciència de la pràctica (1893).
Hi ha també altres tendències filosòfiques que es poden considerar filosofies de l’acció per la importància que li atribueixen: el pragmatisme, per exemple, sosté que són la pràctica i l’acció les que constitueixen la veritat d’un saber o d’una teoria; el marxisme, que a més de ser una filosofia de la praxis manté que la qüestió no és pensar el món, sinó transformar-lo (veure citació).

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.