Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Els plans tècnic, empíric i lògic estan relacionats entre si: es contenen els uns als altres, com les nines russes, els sarcòfags de Tutankamón o (siguem més domèstics) les capes de la ceba. Tota proposició tècnicament possible és empíricament possible, i tota proposició empíricament possible és lògicament possible, de manera que la possibilitat tècnica està continguda en l'empírica, i aquesta forma part de la lògica. Al revés, tota proposició lògicament impossible és empíricament impossible, i tota proposició empíricament impossible és tècnicament impossible, de manera que la impossibilitat lògica integra l'empírica, i l'empírica està continguda en la tècnica.


El concepte de necessitat equival al d'impossibilitat de la negació, i per això les «capes de la ceba» està ordenades de la mateixa manera en què apareixen en l'esquema de la impossibilitat (és a dir, en forma inversa a les de la possibilitat) :


______________________________________________________________________

R.A. Guibourg i altres, Introducción al conocimento cintÝfico, EUDEBA, Buenos Aires, 1986, p. 113-114.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.