Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Per què la llengua anglesa actual té tantes paraules d'origen llatí? El fet històric per al qual es demana una explicació, en aquest cas, és un complex conjunt d'hàbits lingüístics manifestats per certs homes durant un període històric definit una mica vagament, en diverses parts del món. També és important observar que, en aquest exemple, la pregunta «per què?», a diferència de les preguntes anteriors, tàcitament demana una explicació sobre com s'ha desenvolupat determinat sistema fins a adquirir la seva forma actual, a partir d'alguna etapa anterior del sistema. [...] Una explicació admissible del fet en qüestió, per tant, haurà d'esmentar canvis successius a través d'un període de temps i no sols un conjunt de successos en algun temps inicial anterior. Per tant, l'explicació corrent d'aquest fet inclou referències a la conquesta d'Anglaterra pels normands, al llenguatge utilitzat pels vencedors i els vençuts abans de la conquesta i als processos que es van operar a Anglaterra i en altres parts després de la conquesta. A més a més, l'explicació suposa una sèrie de generalitzacions més o menys vago (no sempre formulades explícitament, i algunes de les quals, sens dubte, tenen un contingut estadístic) concernents a les formes en què els hàbits lingüístics de comunitats amb llengües diferents pateixen alteracions quan aquestes comunitats entren en un íntim contacte.

___________________________________________________________________

E. Nagel, La estructura de la ciencia, Paidós, Buenos AIres-Barcelona 1981, p. 31.

Per què els éssers humans tenen pulmons? Aquesta pregunta és ambigua, perquè se la pot interpretar com plantejant un problema de l'evolució històrica de l'espècie humana o com sol·licitant una explicació de la funció dels pulmons en el cos humà en l'etapa actual del seu desenvolupament evolutiu. [...] Quan se l'entén d'aquesta manera, la resposta usual que subministra la fisiologia corrent al·ludeix al caràcter indispensable de l'oxigen per a la combustió de les substàncies alimentàries en el cos, així com al paper instrumental dels pulmons en transportar l'oxigen de l'aire a la sang [...]. L'explicació [...] descriu [...] de quina manera els pulmons, com a part especialment organitzada del cos humà, contribueixen al manteniment d'algunes de les activitats del cos.

___________________________________________________________________

E. Nagel, La estructura de la ciencia, Paidós, Buenos AIres-Barcelona 1981, p. 30-31.

 

Per què Enric VIII d'Anglaterra va tractar d'anul·lar el seu matrimoni amb Catalina d'Aragó?... la diferència entre aquest exemple i l'anterior resideix en la distinció entre una disposició o ressort de l'acció psicològics... i un fi en vista conscientment perseguit.

__________________________________________________________________

E. Nagel, La estructura de la ciencia, Paidós, Buenos AIres-Barcelona 1981, p. 30.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.