Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

veritat lògica LÒG.

Característica semàntica que incumbeix a una proposició o enunciat en virtut de la seva forma lògica o la seva estructura lògica. Es pot definir de dues maneres: un enunciat o una forma proposicional és una veritat lògica si resulten sempre vertaders siguin quines siguin les interpretacions que fem com a exemples de substitució de les variables o dels enunciats primitius (veure exemple); o bé un enunciat és una veritat lògica si és una inferència vàlida sense premisses, això és, una tautologia o un exemple).

Una veritat lògica és també una veritat formal, un enunciat analític i una tautologia, però no al revés (veure exemple). L'enunciat «plou o no plou», que podem escriure: (P ˅¬P) és analític i una veritat lògica, ja que la seva veritat necessària prové primerament de la seva estructura lògica, mentre que «només les dones són mares» és un enunciat analític, que és vertader pel significat dels seus termes, però no una veritat lògica o formal ni pròpiament una tautologia. És una veritat conceptual: pertany a la definició de mare ser dona.

Les veritats lògiques són proposicions vertaderes en qualsevol món possible o en qualsevol univers de discurs, però no diuen res sobre els fets. La negació d'una veritat lògica, o d'una tautologia, dóna lloc a una contradicció (veure exemple).

EPIST. La veritat lògica s'oposa a la veritat de fet, i la distinció entre l'una l'altre és un dels temes principals del positivisme lògic. Willard V. Orman Quine, en Dos dogmes de l'empirisme lògic (1951), va negar sentit a la distinció analític/sintètic.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.