Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

condició necessària i suficient LÒG.

Les condicions necessàries no expressen una relació causal entre antecedente i consecuente: la presència d'oxigen no és causa de vida, sinó un requisit necessari. Les condicions suficients poden expressar una relació causal, però no necessàriament: hi ha una relació de causa i efecte entre menjar peix en males condicions i emmalaltir, però no entre els fenòmens que s'indiquen en la frase «si surt el sol anirem de passeig». Les condicions que són alhora necessàries i suficients s'interpreten com causals. Almenys una de les seves interpretacions defineix causa com «el conjunt de condicions necessàries i suficients perquè quelcom es produeixi».

La lògica interpreta la relació causal ideal com un únic conjunt de condicions que determinen un esdeveniment: Si a, b, c, i d són les condicions úniques d'un succés, E, direm que a, b, c i d són causa del efecte E si i només si a, b, c, i d són les seves condicions necessàries i suficients al mateix temps, de manera que si

(a ˄ b ˄ c ˄ d) →  E  i si  ¬(a ˄ b ˄ c ˄ d) →  ¬E,  llavors (a ˄ b ˄ c ˄ d) ↔  E


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.