Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Collingwood, Robin Georg (1899-1943) HIST. `collingw.wav', `play"]

Filòsof i historiador anglès, nascut a Cartmel Fell, Lancashire, professor de metafísica a Oxford i gran coneixedor de l'arqueologia romana d'Anglaterra.

Les seves idees han influït poderosament sobretot al camp de la filosofia de la història. És un dels representants del neoidealisme anglès, que trenca amb la tradició de l'empirisme britànic, i s'oposa al realisme vigent en el seu temps a Oxford. Amic personal de Guido de Ruggiero i de B. Croce, al qual segueix en les seves idees estètiques i no veu l'art com mímesis de la natura, sinó com a expressió de la imaginació i l'emotivitat de l'artista.

També va estar influit per Giovanni Gentile, Vico, Kant, Hegel i John Ruskin (el qual havia estat deixeble del seu pare, W. G. Collingwood)

La seva principal aportació filosòfica és la seva teoria dels pressupostos absoluts de les ciències i del pensament d'una època, la indagació de la qual, sobretot en la seva dimensió històrica, constitueix l'objecte de la filosofia; d'aquí que identifiqui fins a cert punt la filosofia amb la història. La seva obra principal és The Idea of History, obra pòstuma editada pel seu deixeble T. M. Knox.

Obres principals de R G. Collingwood

The Principles of Art [Principis de l'art], 1938.

The ‘New' Leviathan [El nou Leviatán] (1942), on es proposa posar al dia a Hobbes.

The Idea of Nature [La idea de natura], 1945.

The Idea of History [La idea d'història] (1946), la més influent.
 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.