Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

dubte GEN.

Actitud mental d'incertesa que obliga a no decidir-se ni per la veritat ni per la falsedat d'un enunciat, mentre no existeixin proves raonables en un sentit o en un altre. Psicològicament, si es refereix a qüestions importants, el dubte pot generar sentiments d'intranquil·litat, angoixa o desassossec. Quan es manté una postura activa de crítica, es pot arribar tant a la indagació de la veritat com a l'adopció de l'escepticisme. El seu oposat és la certesa. Si es considera com a activitat crítica filosòfica, es pot distingir entre dubte escèptica i metòdica. Exemple de dubte escèptic és el pirronisme, derivat de Pirró d'Elis, iniciador de l'escepticisme antic, que consisteix en un dubte universal i radical que acaba en la suspensió del judici, o epokhé (¥B@PZ), sobre la veritat o la falsedat de qualsevol enunciat, i en l'impossibilitat de pronunciar-se (afasia) a favor o en contra.

El més famós exemple de dubte filosòfic universal i radical, però orientat a la recerca de la certesa, és el dubte metòdica de Descartes. Tal com apareix en el seu Discurs del mètode i en les seves Meditacions (veure text), és un dubte universal i radical, perquè s'estén a totes les coses i a tota afirmació sobre les coses, fins a la sensatesa de la pròpia raó -i per aquest motiu s'anomena també dubte hiperbòlic-, però és met˛dic perquè Descartes l'inicia, no per romandre en ell, sinó per veure si aconsegueix alguna veritat. El resultat d'aquest dubte és una veritat que atorga certesa absoluta, ja que d'ella és impossible dubtar: l'existència de qui dubte, coneguda de forma immediata. (veure cogito)


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.