Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

paradoxa de Hempel EPIST.

Una de les paradoxes de la confirmació, també anomenada paradoxa dels corbs, basada en els problemes que presenta la inducció en confirmar-se, mitjançant la presentació de casos singulars, allò que enuncia la hipòtesi general.
 
Es fonamenta en el principi lògic que permet que el que és confirmació d'una hipòtesi qualsevol sigui també confirmació de la hipòtesi equivalent. Així, per exemple, la hipòtesi «Tots els corbs són negres» té com a hipòtesi equivalent la seva contrapositiva: «Tot el que no és negre no és un corb»; i ja que, pel principi d'equivalència, allò que és confirmació d'una és també confirmació de l'altra, i com que, pel criteri de Nicod (tal com ho interpreta Hempel), les coses que no són ni negres ni corbs són irrellevants per a la primera hipòtesi, tenim la paradoxa que el que en principi és irrellevant per a una hipòtesi és confirmació d'una altra equivalent, de manera que la primera hipòtesi queda (lògicament) confirmada per l'observació de casos de «objectes no negres que no siguin corbs», per exemple «cignes» o «sabates blanques» (igual com queda confirmada per l'observació de «corbs negres»). D'aquesta manera, la paradoxa està en el fet de confirmar veritats sobre corbs parlant de quelcom irrellevant per a la hipòtesi. La utilitat de la paradoxa està que crida l'atenció sobre un excessiu interès a buscar proves confirmadores d'hipòtesi.
 
En definitiva, seguint l'exemple, la hipòtesis "tots els corbs són negres" queda confirmada cada vegada que veiem qualsevol cosa que sigui un no-corb (una taula o una cadira, per exemple), que sigui "no-negre" (blanca, o verda, per exemple). D'aquesta manera, cada vegada que veiem una taula verda, o una poma vermella, s'està confirmant que "tots els corbs són negres".

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.