Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

compromís ontològic EPIST.

Expressió que es deu al lògic Willard van Orman Quine, amb la què dóna a entendre que tot llenguatge, o tota teoria, ha de descriure el tipus d'entitats o coses que constitueixen els seus referents. Els parlants d'un mateix llenguatge i els sostenidors d'una mateixa teoria han de compartir un idèntic compromís ontològic amb relació als objectes de què parlen. En concret, com que hi ha llenguatges i teories que admeten l'existència d' universals i altres que no, o bé com a que hi ha diferents maneres de parlar sobre els universals, es fa necessari decidir quan al terme que empra un llenguatge li correspon en realitat un referent. La decisió compromet a acceptar l' existència de determinades coses. Per això, segons exposa Quine en Des d'un punt de vista lògic (1953), és necessari disposar d'un criteri per decidir quin tipus d'objectes hem d'admetre com a referents dels termes usats. Una entitat, un objecte, és allò que pot ocupar el lloc d'una variable lligada; per tant, hi ha aquell objecte que considerem representat per una variable lligada.

Aquests depenen dels quantificadors, que poden ser quantificadors universals "tots" (" x) o quantificadors particulars "algun" ( $x) que es llegeixen, respectivament, «per a tot x, hi ha un x tal que» i «hi ha algun x tal que», on «x» és la variable lligada, que es pot interpretar com un pronom. Si un enunciat diu que «alguns gossos són negres» diu també que «"hi ha algun x tal que" que és alhora gos i animal negre», però de cap manera fa suposar que existeixin entitats universals o abstractes com la «gossitat» i la «negror». Com nominalista que és, Quine només admet l'existència dels individus, mentre que les úniques entitats no individuals -universals- l'existència de les quals admet són les classes, en la mesura que són l'extensió d'un predicat, o la classe de totes les coses de les quals és vertader el predicat; és a dir, en quant representen també el valor d'una variable. El compromís ontològic de Quine l'obliga només a admetre l'existència dels objectes físics i de les classes (veure cita).

Veure quantificadors

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.