Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

hipòtesi ad hoc EPIST.

Hip˛tesis que s'accepta sense cap confirmaciˇ experimental, per la sola finalitat de fer coherent una teoria i evitar la seva refutaciˇ mitjanšant l'observació i l'experimentació (veure exemple). Popper les anomena estratagemes convencionalista i, portat pel seu refutacionisme, exigeix no salvar mitjanšant hip˛tesis ad hoc una teoria. La metodologia científica, no obstant això, que s'inspira en un refutacionisme menys radical, admet el recurs a les hipòtesis ad hoc mentre no se les accepti sense contrastar-les. Aquest tipus d'hip˛tesi forma part del conjunt d'hipòtesi auxiliars i clàusules ceteris paribus i altres que globalment es posen a prova en una contrastaciˇ.

LĎG. Fal·làcia de la hipòtesi ad hoc que es comet quan en una versemblanša de la hipòtesi que s'introdueix que la seva aptitud per salvar la hipòtesi inicial.

En la vida pràctica, l'adducció de circumstàncies de mala sort, conspiració social, etc., per justificar un fet o una situació, suposa el recurs a una argumentació fal·laç ad hoc.

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.