Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

contraexemple LĎG.

En filosofia de la ciència, qualsevol exemple que mostra un cas concret contrari a la generalitzaciˇ d'una hipòtesi. L'enunciat «aquest compost de surt de sodi no crema amb flama groc-ataronjada» és el contraexemple, i la refutaciˇ, de «tots els compostos amb sals de sodi cremen amb flama groc-ataronjada».

LÓG. Un raonament és un contraexemple d'un altre si té igual forma lògica que aquest, però amb les premisses vertaderes i la conclusió falsa. La seva utilitat consisteix que demostra la invalidesa formal d'un raonament.

En l'exemple següent:


el raonament té premisses i conclusió vertaderes, però és lògicament invàlid. La seva invalidesa es posa de manifest amb el següent contraexemple, amb igual forma lògica,


però amb premisses vertaderes i conclusió falsa.


La interpretació de la mateixa fórmula lògica fa evident que tal raonament admetria premisses vertaderes i conclusions falses. Aquests aparents raonaments amb tan greus inconvenients no interessen ni a la ciència ni a ningú.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.