Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Constància de la percepció

Designació del fet que el contingut de la percepció es viu com invariable, encara que variïn les condicions exteriors. Si, per exemple, mirem una cosa a una distància de 10 metres i, després, a la de 50 metres, ens sembla de la mateixa grandària; no tenim la impressió que s'hagi tornat més petita, de ser la imatge formada a la retina considerablement més petita (constància de la magnitud). El mateix ocorre respecte de la forma. Si mirem un plat, sigui de front, sigui obliquament, el veiem sempre circular (constància de la forma). Anàlogament, la claredat i el to de color d'un objecte es mantenen en gran part invariables en la percepció encara que canviïn les condicions d'il·luminació (constància de la claredat i el color). També s'observa, en part, constància en la percepció del so, mantenint-se, dins certs límits, igual la intensitat apreciada en allunyar-se el focus sonor.

[image]

_______________________________________________________

F. Dorsch, Diccionario de psicología, Herder, Barcelona 1985, p. 154.

Hipòtesi de la constància

S'afirma que la sensació produïda per un determinat estímul es manté constant en totes les circumstàncies. Es basa aquesta teoria en la hip˛tesi de que la sensació corresponent a l'estimulació d'un òrgan sensorial continua una via nerviosa aïllada, arriba al sistema nerviós central a nivell de la consciència i el seu efecte queda allí netament delimitat. Però es comprova en la pràctica que no sempre un estímul objectivament igual produeix la mateixa sensació. Així, per exemple, un cercle, un quadrat, etc., de color gris envoltat d'un fons clar es veu distint de quan està envoltat d'un fons negre o molt fosc, malgrat mantenir-se invariable el to gris. Aquest fet i altres anàlegs constitueixen un argument en favor de la teoria de la Gestalt, ja que mostren l'acció del camp sobre la sensació

___________________________________________________________

F. Dorsch, Diccionario de psicología, Herder, Barcelona 1985, p. 375-376.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.