Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Aristòtil: la matèria com a substrat primer

En cert sentit la matèria es destrueix i es genera, en un altre no. Perquè, considerada com allò «en el que», en si mateixa es destrueix (perquè el que es destrueix, la privació, està en ella); però considerada com a potència, en si mateixa no es destrueix, sinó que necessàriament és indestructible i ingenerable. Perquè si arribés a ser, hauria d'haver-hi primer quelcom subjacent del qual, com el seu constituent, arribés a ser; però justament aquesta és la natura de la matèria, perquè anomeno «matèria» al substrat primer en cada cosa, aquell constitutiu intern i no accidental del qual quelcom arriba a ser ; per tant hauria de ser abans d'arribar a ser. I si es destruís, arribaria finalment a això, de tal manera que s'hauria destruït abans que fos destruïda.

En quant al principi segons la forma, si és un o molts i què és o què són, és tasca pròpia de la filosofia primera determinar-ho amb precisió, per la qual cosa es deixa per a aquesta ocasió.

[...]

______________________________________

Física, 192a 25-37. (Gredos, Madrid 1995, p.121).

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.