Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Aristòtil: les quatre qüestions fonamentals

Les preguntes que ens fem són en nombre igual a les coses que coneixem. En conseqüència ens formulem quatre classes de preguntes: el fet, el perquè, si la cosa existeix i el que és. Així, quan comprenent una pluralitat de termes, ens preguntem si la cosa és així o d’una altra manera, si per exemple el sol s’eclipsa o no, busquem el fet. Prova d’això és que, quan hem descobert que el sol pateix un eclipsi, no anem més lluny; i si des del principi sabéssim que s’eclipsa, no buscaríem si s’eclipsa o no. Però quan coneixem el fet, busquem el perquè: per exemple, sabent que el sol pateix un eclipsi, o que la terra tremola, busquem el perquè de l’eclipsi o el perquè del tremolor de terra.

Aquestes són les preguntes que ens formulem quan comprenem una pluralitat de termes. Però hi ha casos en què ens plantegem la qüestió d’una altra manera: per exemple, si és o no un centaure o un déu. Tom l’expressió «si és o no», en sentit absolut, i no com quan es diu «si és blanc o no». I quan hem conegut que la cosa és, busquem el que és: per exemple, què és Déu, o què és l’home.

__________________________________________________

Segons analítics, II. (R. Verneaux, Textos dels grans filòsofs: edat antiga, Herder, Barcelona 1982, 5ª. ed., p.58-59).

 

 

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.