Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Cita citaaristotelesdemocrito En fitxer NOU.rtf (ordre)

«D'altra banda, Leucip i el seu company Demòcrit diuen que són elements el ple i el buit, denominant a l'un "el que és" i a l'altre, "el que no és": al ple i sòlid, "el que és" i al buit, "el que no és" (d'aquí també que diguin que no hi ha més "el que és" que "el que no és", ja que tampoc hi ha més buit que cos), i que aquests són les causes de les coses que són (entenent "causa") com a matèria.

I així com els qui afirmen que és una l'entitat en tant que subjecte, expliquen la generació del altres per mitjà de les afeccions d'aquesta, afirmant que la raresa i la densitat són els principis de les afeccions, així també aquests afirmen que les diferències són causes de les altres coses.

Aquestes diferències diuen que són tres: figura, ordre i posició. En efecte, afirmen que "el que és" es diferencia únicament per la conformació, el contacte i el gir. Ara bé, d'aquests, la "conformació" és la figura, el "contacte" és l'ordre, i el "gir" és la posició: així, la A i la N es diferencien per la figura, els conjunts AN i NA per l'ordre, i la Z i la N per la posició.

Sobre el moviment, d'on i com es dóna en les coses que són, també aquests, igual que els altres, ho van passar negligentment per alt».

______________________________________________

Aristòtil, Metafísica, 985b.(Gredos, Madrid 1994, p. 87-88).

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.