Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

abstracte EPIST.

És el resultat del procés mental o lògic de l’abstracció. Allò abstracte és, pròpiament, allò general que només té existència pròpia en la ment i que no manté una relació d’identitat amb allò sensorialment intuït d’un correspon. S’oposa al concret, que es refereix a un objecte que es descriu tal com és captat en la intuïció sensible.

Kant recorda que abstracte i concret es refereixen pròpiament a l’ús que es fa dels conceptes, no als conceptes mateixos (que són tots abstractes). Per a Hegel allò abstracte posseeix una connotació pejorativa, en tant que està desproveït de les determinacions concretes que li proporcionaria la seva referència al tot, i és, a més a més, només un «moment» del pensar, és a dir, és només allò universal al què li falta allò particular i individual, mentre que el veritablement concret és l’esperit (veure cita; veure universal concret). Les diverses filosofies de la vida consideren allò abstracte com absolutament inadequat per representar l’autentica realitat vital.

LÒG. Des d’un punt de vista lògic, un terme abstracte no s’identifica amb un terme general, ja que tant els termes singulars com els generals poden ser -s’usen com- abstractes o concrets. «7» és un singular abstracte, igual com ho és «fortalesa», mentre que «arbre» és un general concret, igual com ho és «home», perquè cadascun dels objectes que anomenen és un individu o un objecte concret. «Nombre parell» i «gènere humà» són abstractes i generals, perquè allò a què s’aplica, un número o un gènere, no és més que quelcom abstracte.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.