Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Whitehead, Alfred North (1861-1947) HIST. `whitehe.wav', `play"]

Fil˛sof i matemÓtic anglŔs, nascut a Ramsgate, Kent. Va ensenyar primerament matemàtiques a Cambridge, de 1884 a 1910, i després a Londres fins que, el 1924, va ser nomenat professor de filosofia a Harvard, en els EE.UU., i va passar a residir a Cambridge, Massachusetts, fins a la seva mort.

En la seva primera fase com a professor de matemàtiques, a més de Tractat d'àlgebra universal amb aplicacions (1893), publica en col·laboració amb B. Russell els Principia Mathematica (3 vols., 1910, 1912, 1913), obra que estableix la l˛gica com a fonament de la matemàtica i assenyala el començament del desenvolupament de la lògica moderna.

Traslladat a Harvard, desenvolupa el seu sistema metafÝsic, que inicia pròpiament amb La ciència i el món modern (1925), que completa amb Procés i realitat (1929) i Aventures de les idees (1933). Amb aquestes obres, entre d'altres, construeix una cosmovisiˇ filos˛fica, de tipus organicista, la nociˇ central de la qual Ús la de źprocÚs╗. La realitat sencera és un procés, constituït per «esdeveniments» connectats segons relacions espai-temporals. A aquesta interconnexió entre fen˛mens dóna el nom específic de «prehensió», i li assigna un paper clau en el sistema. Tot està interrelacionat i flueix a manera d'un organisme en procés creador constant. A certes potencialitats permanents de l'univers les anomena «objectes eterns», que igual que idees platòniques regeixen el procés universal, el fluix constant i ordenat d'esdeveniments i transformacions; a la totalitat d'aquests objectes eterns l'anomena «DÚu», que en el procés es converteix en realitat concreta.

El sentit del sistema metafísic de Whitehead, a causa de la seva foscor terminològica i conceptual, segueix sent font de debat i d'interpretaciˇ.

Enllašos externs:

http://es.wikipedia.org/wiki/Alfred_North_Whitehead

http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_North_Whitehead

 

_____________________________________

Enllaços: Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.