Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Vygotski, Lëv Semionovich (1896-1934) HIST.

Psic˛leg rus, nascut a Orsha, al nord-est de Minsk, Bieolorrusia. Es graduÓ en literatura a la universitat de Moscou, el 1917, i fins a 1923 va donar classes de literatura i psicologia a Gomel. El seu primer treball, publicat en una revista literària fundada per ell, «Verask», porta per títol La psicologia de l'art. Traslladat a Moscou, el 1924, treballa a l'Institut de Psicologia i es dedica al tractament de deficients mentals i a l'ensenyament a la universitat estatal de Moscou. La seva activitat psicològica, per consegüent, es limita als últims deu anys de la seva vida. En aquesta època, dominaven l'escena psicològica, d'una banda, l'enfocament fisiològic i conductista de Ivan Pavlov, Vladimir Betjerev i John B. Watson i, per l'altre, el de la psicologia de la Gestalt de Wertheimer, Köhler, Koffka i Lewin. Vygotski sembla adoptar una via intermŔdia -més d'oposició a ambdós corrents, que de síntesi- en pronunciar, al començament de la seva carrera, una conferència sobre «la consciència com a objecte de la psicologia de la conducta». Aquesta consciencia, al seu entendre, està essencialment mediatitzada per lleis historicoculturals.

Els seus estudis es centren principalment en l'aparició y gènesi del llenguatge interioritzat, com a resultat del diàleg del nen amb el món exterior. Tot llenguatge, inclòs el més rudimentari i naixent, és per a Vygotski, social, i en això critica la concepció de Piaget, per a qui, en l'anomenat llenguatge egocèntric, el nen parla només amb si mateix; segons Vygotski, aquest llenguatge procedeix de la comunicaciˇ interioritzada, i és un vertader llenguatge interioritzat, terme, relativament final, d'un procés de desenvolupament de les facultats superiors amb què el nen entaula relacions socials. En la relació pensament-llenguatge, enfront de la postura de Piaget de fer dependre el llenguatge del pensament, Vygotski sosté una postura de mútua interdependència.

Aquesta arrel social i comunicativa del llenguatge l'exposa principalment en Pensament i llenguatge (1934, pòstuma), obra prohibida per l'estalinisme i no coneguda fins als anys cinquanta. A partir de 1956, l'edició o reedició de les seves obres i l'interès que van suscitar els comentaris de A. Luria, el més important dels seus deixebles i de A. Leontiev, van atreure l'atenció dels psicòlegs occidentals sobre les teories de Vygotski.

 

Enllaš extern: http://ca.wikipedia.org/wiki/Lev_Vygotski

Obres

__________________________

Enllaços: Facultat de Ciències Socials, Universitat de Xile.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.