Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Suárez, Francisco (1548-1617) HIST.

[image]

Filòsof i teòleg espanyol, nascut a Granada, d'una família de vuit germans, sis dels quals van ingressar en ordres religioses. És considerat el filòsof escolàstic de major rellevància del s. XVI. Va ingressar jove en la Companyia de Jesús (jesuïtes) i va ensenyar a Segòvia, Valladolid, Roma, Alcalà i Coïmbra. Les seves obres i el seu ensenyament intenten renovar la filosofia escolàstica, en l'època de la Contrareforma a Espanya. D'orientació bàsicament tomista, rebutja en molts punts les tesis tradicionals del tomisme, buscant de vegades una via de conciliació entre aquest corrent escolàstic i l'escotisme, o sostenint tesis independents. Una de les seves teories discutides és l'anomenat congruisme, també anomenat «ciència mitja», amb el que intenta compondre l'aparent contradicció entre la llibertat humana i la presciència i omnipotència divines (postura semblant al molinisme), i que oposa a l'explicació que d'aquesta qüestió ofereix Tomàs d'Aquino.

La seva obra més importatnt és Disputationes metaphysicae [Disputacions metafísiques] (1597). En De legibus ac legislatore [De les lleis i el legislador] (1612) tracta del dret natural i el dret de gents, posteriorment anomenat dret internacional.


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.