Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Rosmini Serbati, Antonio (1797-1855) HIST.


[image]Fil˛sof i te˛leg italiÓ, nascut a Rovereto, Trentino. Va estudiar a Pàdua, i va fundar, el 1828, una congregació religiosa, anomenada Institut de la Caritat, o bé «rosminians», amb una branca femenina de les Germanes de la Providència, dedicades a l'ensenyament de nens pobres. Durant un temps va participar en la vida política de la seva època, actuant com a diplomàtic del govern del Piemont.

Les seves idees filosòfiques es van orientar a combatre els «errors» de la filosofia il·lustrada, en especial el sensisme i l'empirisme, tant el clÓssic com el de l'escola escocesa del sentit comú. A ells oposa un intent de síntesi entre teories agustinianes, tomistes i kantianes, que es funda en l'idea de ser com a forma a priori de tot coneixement. L'ésser adopta tres formes: real, ideal i moral, l'estudi del qual incumbeix, respectivament, a la metafísica i ciències empíriques, com la psicologia, les ciències ideològiques i les ciències deontològiques.

En el desenvolupament específic d'aquestes ciències deontològiques, moral, dret i política, resideix la importància històrica d'aquest autor i el seu influx sobre la realitat política del seu temps, en concret per l'accent popsat sobre el concepte de persona, llibertat, propietat privada, limitació dels drets del Estat, i un intent de renovació de la vida religiosa en general i de la mateixa Església (temàtica de Les cinc nafres de l'Església, 1831).

Obres principals d'Antonio Rosmini

Nou assaig sobre l'origen de les idees, 1830.

Principis de la ciŔncia moral, 1831.

Filosofia de la polÝtica, 1839.

Filosofia del dret, 1841-1845.

Teodicea, 1845.

Psicologia, 1850.

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.