Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Pieper, Josef (1904-1997) HIST.

Filòsof catòlic alemany. Va estudiar filosofia, sociologia i dret a Berín i Münster.  Durant els anys 30 del segle XX es va desmarcar completament de qualsevol acostament amb el règim nazi. Al acabar la Segona Guerra Mundial va ser professor d'antropologia de la universitat de Münster i en d'altre universitats als EEUU. Va rebre el Premi Balzan (considerat com l'equivalent del Nobel en les ciències humanes) i el Premi Romano Guardini.

És considerat una de les grans figures del moviment de renovació del pensament catòlic a Alemanya, que va tenir el seu punt culminant en les dècades dels anys 50 i 60 del segle XX. No obstant això va ser un autor més llegit fora d'Alemanya que en el seu propi país, ja que l'elaboració del nucli del seu pensament va coincidir amb l'auge del nazisme que va impedir la difusió d'algunes de les seves obres. El seu pensament es va orientar cap a la construcció d'una antropologia filosòfica a partir de la tradició de la filosofia grega i sobretot del pensament tomista, ja que la Summa theologiae de Sant Tomàs és el text central a partir del qual Pieper desenvolupa les seves reflexions.

Entre les seves obres destaquen: El silenci de Sant Tomàs; Les quatre virtuts; Sobre l'amor; Defensa de la filosofia; El concepte de pecat; Mort i immortalitat; Sobre els mites platònics; El fi del temps. Hi ha traducció espanyola de la major part de les seves obres en l'Editorial Herder (Barcelona).

 

__________________________

Enllaç: http://www.geocities.com/SoHo/Gallery/8496/pieperport.html
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.