Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Piaget, Jean (1896-1980) HIST. `piaget.wav', `play"]

Psicòleg suís nascut a Neuchâtel que, després de doctorar-se en ciències naturals a la universitat, als 22 anys, interessat pels estudis de psicologia, es trasllada a Zuric i després a l'Institut Alfred Binet de París. Els seus primers treballs criden l'atenció d'Edouard Claparède, qui, el 1921, li ofereix un càrrec de codirector de l'Institut J.J. Rousseau de Ginebra, perquè prosseguís les investigacions sobre el raonament infantil, iniciades poc abans a París per indicació de Simon. Publica llavors les seves primeres obres, El llenguatge i el pensament en el nen, El judici i el raonament en el nen, en les que estudia el pensament infantil a través del raonament verbal. Torna després a Neuchâtel com a professor de filosofia durant quatre anys. El 1929 s'instal·la novament a Ginebra, on va ensenyar història de la ciència i psicologia.

Comença un període de treballs preliminars sobre psicologia infantil, en els que es dedica a estudiar la gènesi del pensament d'una forma empírica, basada en l'observació, bàsicament dels seus tres fills, i el recurs a hipòtesis que sotmet a verificació. Resultat d'aquestes investigacions són El naixement de la intel·ligència (1936), La construcció d'allò real en el nen (1937) i La formació del símbol (1945), obres en què sosté la tesi segons la qual la intel·ligència té el seu origen en el període infantil anomenat sensoriomotriu.

Les obres posteriors de Piaget es centren en estudis sobre l'origen dels conceptes físics bàsics (espai, temps, causalitat) i logicomatemàtics (classe, relació, número) i les operacions de l'enteniment, amb els conceptes fonamentals de la conservació de la substància, el pes i el volum, i sobretot del de reversibilitat. Apareixen així, a partir de 1957, els Estudis d'epistemologia genètica, nombrosa sèrie de volums, que publica de manera interdisciplinar junt amb altres autors, al Centre d'Epistemologia Genètica de Ginebra, del que va ser director des de 1955. La idea fonamental de la epistemologia genètica és que el coneixement, i amb ell la intel·ligència, és un fenomen adaptatiu de l'organisme humà al medi, que es manifesta com una successió d'estructures de coneixement, les anomenades fases de la intel·ligència, que s'originen unes d'altres, a partir dels reflexos innats de succió i prensió (veure quadre dels estadis del desenvolupament de la intel·ligència segons Piaget).

Les idees fonamentals de la psicologia evolutiva de Piaget s'han vist verificades per estudis experimentals realitzats en universitats de molt diferents països.

(Veure text1/ Veure text 2 / Veure text 3/ Veure text 4 / Veure text 5)

Veure epistemologia genètica.

Bibliografia

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.