Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Pavlov, Ivan Petrovich (1849-1936) HIST.


[image]Fisiòleg rus, nascut a Ryazan. Va estudiar fisiologia a la universitat de Sant Petersburg i es va doctorar en medicina el 1883. Una beca obtinguda a l'Acadèmia Mèdica Militar li permeté estudiar dos anys a Alemanya. El 1890 és nomenat professor de farmacologia d'aquella mateixa Acadèmia i el 1895 professor de fisiologia de l'Institut de Medicina Experimental de Sant Petersburg. El 1904 va obtenir el Premi Nobel en medicina, però Pavlov va ser mundialment conegut per les seves investigacions sobre el reflex condicionat, dutes a terme el 1902 i 1922. Sobre aquestes investigacion publicà dos informes resum: Vint anys d'estudi objectiu de l'activitat nerviosa superior (comportament) en animals (1922) i Conferències sobre reflexos condicionats (1926).

Les seves investigacions amb gossos -en què recorre a mètodes quantitatius per precisar amb rigor els paràmetres de la investigació i els diferents elements del reflex condicionat: adquisició, extinció, reforç, inhibició, etc.- van donar fonament fisiològic a les investigacions psicològiques del condicionament clàssic.

Materialista convençut, va treballar per destruir el dualisme cartesià de ment i cos, però no va confondre mai l'home amb l'animal: entre l'un i l'altre va interposar la radical distinció del llenguatge, al qual denomina segon sistema de senyals.

 

Obres principals d'I. P. Pavlov

Traduccions al castellà:

Los reflejos condicionados, Peña Lillo, Buenos Aires 1964.

Fisiología y psicología, Alianza, Madrid 1969.

Actividad nerviosa superior, Fontanella, Barcelona 1973.

Enllaç extern: http://ca.wikipedia.org/wiki/Ivan_Petrovich_Pavlov

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.