Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Moore, George Edward (1873-1958) HIST. `moore.wav', `play"]

Filòsof anglès, nascut a Londres, un dels filòsofs de més gran influència durant les primeres dècades del s. XX, iniciador junt amb Bertrand Russell de la filosofia analítica. Va estudiar a Cambridge i va ser professor de filosofia de la ment i lògica de 1925 a 1939. Aviat va prendre la defensa del sentit comú en contra de la filosofia dominant en l'època, a Anglaterra, l'idealisme, de Bradley i McTaggart. Segons explica B. Russell (en L'evolució del meu pensament filosòfic), va ser a finals de 1898 quan van començar a rebutjar Kant i a Hegel, en les teories del qual havien estat educats tots dos. En un article publicat a «Mind» (1903), revista de la qual va ser editor de 1921 a 1947, amb el títol La refutació de l'idealisme, culpa a Berkeley de les barrabassades de l'idealisme.

El seu sentit del realisme el porta a escometre l'anàlisi dels enunciats filosòfics, el sentit dels quals cal desentranyar en enunciats o nocions simples i intel·ligibles. El seu mètode analític patia d'ambigüitat i no ha estat acceptat per filòsofs analítics posteriors. A l'obra que el va donar a conèixer, Principia Ethica (1903), sotmet a anàlisi l'orientació tradicional de l'ètica, a la que acusa d'haver volgut comprendre alguna cosa que l'enteniment no pot aconseguir, com és el sentit de «bo». «Bo», segons Moore, no és una noció analitzable i descomponible en propietats o característiques, com pot ser-ho qualsevol altre objecte de la natura. Pretendre fer-ho és cometre la fal·làcia naturalista. El sentit comú entén que «bo» no és analitzable i és només comprensible per intuïció. Neix així l'intuïcionisme ètic.

La seva influència sobre Wittgenstein va ser decisiva per al futur de la filosofia analítica.

Obres principals de G.E. Moore

Principia Ethica, Cambridge University Press, Londres 1903.

Ethics, Williams and Norgate, Londres 1912.

Philosophical Studies, Routledge, Londres 1922.

Some Main Problems of Philosophy, Allen and Unwin, Londres 1953.

Philosophical Papers, Allen and Unwin, Londres 1959.

Traduccions al castellà:

Principia Ethica, UNAM, México 1983.

Defensa del sentido común y otros ensayos, Taurus, Madrid 1972;Orbis, Barcelona 1983.

Ética, Labor, Barcelona 1989.

 
[image]

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.