Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopčdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosňfic El coneixement La realitat L'ésser humŕ L'acció humana La societat

Histňria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporŕnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

McLuhan, Herbert Marshall (1911-1980) HIST. `mcluhan.wav', `play"]

[image]

Teòric canadenc dels mitjans de comunicació, nascut a Edmonton, Alberta; de formació literària, es converteix de crític literari en analista dels sistemes i mitjans de comunicació. Va ensenyar en diverses universitats d'EE. UU. i Canadà, i el 1951 publicŕ el seu primer llibre The Mechanical Bride, que el dóna a conèixer al gran públic.

La seva teoria pot resumir-se destacant que l'important en la comunicació no és el significat ni la informació mateixa, sinó el mitjà de comunicació, o l'estructura pròpia del mitjŕ, que imposa les condicions en què es du a terme la informació. La frase «el mitjŕ és el missatge» (The Mèdium is the Message) és el resum gràfic de les seves idees, que es completa amb la de «el mitjŕ és el massatge [o la manipulació]» (The Mèdium is the Massage).

En separar i diferenciar el mitjŕ del missatge, ha aconseguit analitzar la importància de l'estructura dels mitjans de comunicació, tècnics o no, per acabar reduint el missatge al mitjŕ. Distingeix dos grans èpoques de la història de la comunicació: la primera d'elles, l'època moderna, comença amb la impremta i dóna origen al que pot anomenar-se la «època Gutenberg», o galàxia Gutenberg, i dins ella, a l'«Home Gutenberg»: l'home tipogràfic, lògic, racional, disciplinat, buit d'expressions imaginatives, productiu, eficaç i mecànic. Una segona època, la contemporània, correspon a l'aparició dels nous mass media, o mitjans de comunicació de masses, que al seu entendre comprenen des de l'electricitat fins als nous mitjans electrònics (telègraf, telèfon, cinema, ràdio, televisió i tot el complex de mitjans informàtics). L' «Home de l'Aldea Universal», propi d'aquesta època, torna a un estadi de comunicació anterior («visual» i «simultània») al qual va imposar la mera lectura individualitzada (de comunicació abstracta d'un sol amb l'absent), i que s'aproxima més al de l'estadi prelògic de l'home, o a l'home tribal, quan la comunicació es duia a terme amb la paraula directa i simultània dels interlocutors i els seus gestos; la cultura del llibre imprès hauria privat a l'home de l'experiència de la comunicació comunitària, feta mitjançant tots els sentits, que pot realitzar-se precisament a l'Aldea Global de les comunicacions actuals.

Les teories de McLuhan, considerades no gaire científiques per part dels seus crítics, han tingut la virtut de fonamentar algunes de les bases teòriques que poden usar-se per sotmetre a examen i crítica els nous mitjans de comunicació i la seva estructura informativa.

Obres de H. Marshall McLuhan

Obres principals:

The Mechanical Bride: Folklore of Industrial Man, Vanguard Press, Nueva York 1951.

The Gutenberg Galaxy: The Making of Typografic Man, Routledge-University of Toronto Press, Londres-Toronto 1962.

Understanding Media: The Extensions of Man, Routledge-McGraw Hill, Londres-Nueva York 1964.

The Medium is the Massage: An Inventory of Effects, Allen Lane-Bantam, Londres-Nueva York 1967.

- y Quentin Fiore, War and Peace in the Global Village: An Inventory of Some of the Current Spastic Situations That Could be Eliminated by More Feedforeward, McGraw Hill, Nueva York 1968.

- Eric McLuhan y Kathy Hutchon, The City as Classroom: Understanding Language and Media, Book Society of Canada, Agincourt, Ontario 1977.

Traduccions al castellŕ:

La galaxia Gutenberg, Aguilar, Madrid 1969.

La comprensión de los medios como las extensiones del hombre, Diana, México 1969.

Contraexplosión, Paidós, Buenos Aires 1971.

Guerra y paz en la aldea global, Martínez Roca, Barcelona 1971.

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estŕ sota una llicčncia de Creative Commons.