Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Leucip, 7,b64BB@H (s V aC) HIST.

Filòsof grec presocràtic. Leucip és un personatge mal conegut, i fins i tot alguns autors, com Epicur, per exemple, van posar en dubte la seva existència, encara que en l'actualitat es dóna per certa la versió d'Aristòtil i Teofrast que afirmen que realment va existir.
 
Se li atribueixen dues obres: la Gran cosmologia i un tractat Sobre la intel·ligència, redactades cap al 430 aC.  Considerat com l'iniciador de l'atomisme, segons sembla va néixer a Milet abans de l'any 460 a.C., encara que alguns situen el seu naixement a Elea, i altres el fan natural d'Abdera. Per tant, seria més jove que Parmènides, i contemporani d'Empèdocles i Anaxàgores. Es va traslladar a Elea, on va ser deixeble de Zenó, però no va seguir les directrius de l'escola eleàtica sinó que, al contrari, va elaborar una teoria en què, en lloc de l'ésser únic i homogeni de Parmènides, postula l'existència d'una infinitat de minúscules partícules indivisibles, anomenades àtoms. D'aquesta manera, va interpretar l'ontologia eleàtica des d'una perspectiva física, en la que l'ésser és entès com a multiplicitat material formada pels àtoms que es mouen en el buit. Posteriorment, es va traslladar a Abdera on va ser mestre de Demòcrit, qui va desenvolupar les tesis atomistes.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.