Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Lakatos, Imre (1922-1974) HIST.


[image]
Filòsof de la ciència i de la matemàtica anglès, nascut a Hongria, de nom Imre Lipschitz; canvia al d'Imre Molnar amb l'arribada dels nazis i al d'Imre Lakatos acabada la Guerra Mundial. Va estudiar a les universitats de Debrecen, Budapest, Moscou i Cambridge. Secretari del Ministeri d'Educació, a Hongria, és empresonat de 1950 a 1953, per dissident. Després de l'alçament d'Hongria, el 1956, fuig a Londres, on ensenya en la London School of Economics, de 1960 a 1974, succeint a la càtedra a Karl R. Popper.

Format inicialment en la filosofia marxista sota la influència de G. Lukács, es dedica progressivament a la filosofia de les matemàtiques, a la qual aplica la mateixa idea de Popper segons la qual les ciències experimentals són conjectures que progressen mitjançant un procés d'intents de refutació, en comptes de considerar-les com un procés deductiu vàlid per a sempre; d'aquesta postura n'és mostra el seu llibre Proves i refutacions. La lògica del descobriment matemàtic (1976).

En filosofia de la ciència corregeix, no obstant això, l'opinió de Popper, per a qui una hipòtesi científica ha de ser abandonada en el moment en què sigui refutada per una observació; no és això el que succeeix en la pràctica, diu, i la lògica -afegeix, adherint-se a la tesis de Duhem/Quine- només aconsella fer les degudes correccions en la teoria. La seva aportació més característica a la metodologia científica consisteix en la seva teoria dels «programas d'investigació», que representa un punt mitjà entre el rigorisme de Popper i l'anarquisme epistemològic de Feyerabend.

Obres principals d'Imre Lakatos

Proofs and Refutations: The Logic of Mathematical Discovery, Cambridge University Press, Londres 1976.

The Methodology of Scientific Research Programmes: Philosophical Papers, Volume I, Cambridge University Press, Londres 1977.

Mathematics, Science and Epistemology: Philosophical Papers, Volume II, Cambridge University Press, Londres 1977.

Traduccions al castellà :

Historia de la ciencia y sus reconstrucciones racionales, Tecnos, Madrid 1974.

Pruebas y refutaciones. La lógica del descubrimiento matemático, Alianza, Madrid 1978.

Matemáticas, Ciencia y Epistemología, Alianza, Madrid 1981.

La metodología de los programas de investigación científica, Alianza, Madrid 1983.

- y A. Musgrave, La crítica y el desarrollo del conocimiento, Grijalbo, Barcelona 1975.

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.