Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Justinià (482-565) HIST.

Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus. Va nÚixer a Tauresium i va morir a Constantinoble. Va ser emperador bizantí des de l'any 527 fins la seva mort al 565. Defensor del cristianisme, va combatre l'heretgia arriana i el monofisisme.

A mÚs del seu intent d'expandir el seu imperi fins als lÝmits de l'antic imperi romÓ, JustiniÓ Ús conegut per la seva activitat legislativa. En el seu Corpus iuris civilis va compilar totes la lleis des de l'època d'AdriÓ. A més a més, en els Digestum va efectuar un resum de tota la jurisprudència romana. També va publicar els Instituta, un tractat elemental, dirigit a la joventut. Però, per a la història de la filosofia és més tristament famós pel seu edicte de l'any 529, que prohibeix a tots els pagans l'exercici de càrrecs públic i l'ensenyament: «prohibim que ensenyin cap doctrina aquells que es trobin afectats per la bogeria dels impius pagans. [...] Els qui contravinguin aquesta ordre i no s'apressin a tornar al si de la nostra santa Església, seran castigats, les seves propietats quedaran confiscades i hauran de marxar a l'exili». Amb això es prohibia l'ensenyament de la filosofia, a la que considerava un focus de paganisme i, a Atenes, es clausurava l'Acadèmia. A conseqüència d'aquest tancament, Damasci, Simplici i els últims neoplatònics van marxar cap a la cort del rei Cosroes a Pèrsia, encara que ja l'any 533 van abandonar aquest país decebuts pel nivell cultural persa. De fet, ja en el 529, any de l'edicte de Justinià, l'antiga filosofia no cristiana ja estava en franca decadència, de manera que l'esmentat edicte va ser només el cop final a una prèvia situació de degradació. A partir d'aquest moment, l'única filosofia que existirà fins la fi del món antic serà la cristiana, fortament teologitzada.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.