Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Xenofont (ca. 430-355 a.C.) HIST.

Historiador grec nascut a Atenes, pròxim a la filosofia socràtica. No va ser pròpiament un deixeble de Sòcrates, encara que el coneixia personalment. Pertanyia al corrent antidemocràtic. Va participar en l'expedició de Cir el jove contra Artaxerxes II, i en la retirada dels deu mil grecs que ens relata en l'Anàbasi. Posteriorment, va viure exiliat a Esparta, en Selinunt i a Corint, on va morir.

És una de les fonts d'informació sobre Sòcrates, principalment per la seva obra Memorabilia, coneguda també com a Records socràtics encara que, també, per altres obres en forma de diàleg: Apologia de Sòcrates, Banquet, Hieró o sobre la tirania. En aquestes obres, la informació de les quals no és, en general, de primera mà, defensa la tesi que Sòcrates era un bon ciutadà que no valia la pena de mort, però no se'ns ofereix una exposició ni una crítica filosòfica del pensament socràtic, que Xen˛fanes potser no el va conèixer bé. S'ha comparat la informació que ens proporciona Xenofont sobre Sòcrates amb què ens dóna Plató, i s'ha discutit si el Sòcrates de Xenofont és més o menys fidel a la realitat que el Sòcrates platònic. Durant algun temps, va prevaler la tesi que Xenofont, menys apassionat en l'exaltació de Sòcrates que Plató, ens donava una informació més objectiva, encara que l'evident falta d'esperit filosòfic en la seva anàlisi, i el fet que moltes de les seves notícies no siguin de primera mà, situen l'interès de la seva informació per sota de la proporcionada pels escrits platònics.

Altres obres de tipus històric destacables són:Hel·lèniques; Ciropedia; Agesilau; Econòmica i Constitució d'Esparta.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.