Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Xen˛crates de Calcedònia (ca. 396-314 aC) HIST.

Filòsof grec plat˛nic nascut a Calcedònia, encara que va desenvolupar la major part de la seva activitat a Atenes, ciutat en què va morir en el 314 a.C. A la mort de Plató, i mentre la direcció de la AcadŔmia requeia en Espeusip, Xen˛crates va marxar junt amb Aristòtil a Asos, acompanyats també pels platònics Eraso i Corisc. Posteriorment, va ser el successor d'Espeusip en la direcció de l'Acadèmia platònica, des de l'any 339/338 fins al 315/314 aC

Es va situar en una posició intermèdia entre la defensada per Plató i per Espeusip, qui havia negat l'existència de les idees i havia reduït tot el mˇn intel·ligible platònic als ens matemàtics. Xen˛crates, en canvi, va intentar sistematitzar el pensament matematitzant de Plató, per˛ va incorporar molts aspectes pitagòrics i místics al platonisme. Mentre Plató marcava una diferència entre les idees i els ens matemàtics, Xen˛crates va identificar aquests i aquelles, i els va divinitzar. Considerava a l'U i la Díada com els principis fundants dels que procedeixen totes les coses, i va reduir les categories platòniques a l'oposició entre el que és per si mateix i el que és per un altre.

Malgrat la seva inicial amistat amb Aristòtil, Xen˛crates va elaborar la seva filosofia en pugna amb ell i, alhora, Aristòtil el va criticar obertament (Metafísica, 1028b). Es deu a Xen˛crates la divisió de la filosofia platònica en tres parts:

Aquesta divisió de la filosofia va gaudir de gran predicament durant el perÝode hel·lenístic.

Va escriure obres de temes astronòmics i matemàtics, principalment, encara que només ens han arribat uns pocs fragments.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.