Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

JÓmblic (245 - 325) HIST.

Filòsof neoplatònic grec. Va néixer a Calcis (Síria), va estudiar a l'escola neoplat˛nica d'Alexandria i va conèixer al neoplatònic Porfiri. De tornada a Síria va fundar una escola (coneguda com a escola siriana) que va exercir una gran influència com a difusora de la versió més mística i màgica del neoplatonisme. De fet, JÓmblic va ser més un teòleg que un filòsof i la seva activitat intel·lectual va estar fonamentalment dirigida cap a la justificació del politeisme per combatre el cristianisme. La seva inspiració no va ser només el platonisme interpretat en clau religiosa, sinó també el pitagorisme, alhora que va rebre moltes influències de les religions orientals i de totes les formes del pensament mÓgic. Va multiplicar el nombre d'hip˛stasis que havia formulat Plotí, per fer-les coincidir amb els déus de les creences populars. Així, entre l'Un inefable i l'ànima humana va disposar una bigarrada jerarquia d'hipòstasi que formaven el món de l'esperit. Ja que Déu és perfecció pura, no atén als resos o crides dels imperfectes homes, però sí que pot aconseguir-se una comunicació amb la divinitat per mitjà de la teúrgia o virtut màgica dels ritus que utilitzen una simbologia creada per la divinitat.

Va escriure diverses obres, d'entre les que destaquen: la Teologia caldea, la Teologóa platònica i un Tractat sobre els déus, que s'han perdut. Es conserven quatre dels deu llibres de la seva Antologia de les doctrines pitagòriques, diverses cartes escrites als seus deixebles i la seva obra teúrgica Misteris d'Egipte. A més a més va realitzar diversos comentaris a les obres d'Aristòtil i als diàlegs de Plató, que interpretava segons una regla exegètica que considerava diversos plans de raonament: el metafísic, el matemàtic, el físic i l'ètic, que, segons ell, es donaven en les dites obres platòniques, i en els que cadascun d'aquests plans reproduïa, de major a menor perfecció, el model o pla anterior.

Va tenir nombrosos deixebles, però d'escàs interès, d'entre els que esmentem Teodor d'Asine, S˛patr d'Apamea, Desip i Edesi, que va fundar l'escola de Pèrgam. Donada la seva voluntat de recuperar el politeisme, l'emperador JuliÓ l'Apòstata es va basar en JÓmblic per combatre el cristianisme.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.